Srbsko čakajú v nedeľu prezidentské, parlamentné i komunálne voľby

05.05.2012 Celý región

Belehrad 5. mája (TASR) - Zhruba sedem miliónov Srbov bude v nedeľu rozhodovať o novom prezidentovi, ako aj o zložení nového parlamentu a miestnych samospráv.

Dvanásť rokov po zvrhnutí bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča prozápadným hnutím sa k moci môžu vrátiť jeho niekdajší spojenci z radov ultranacionalistov, uviedla dnes agentúra AP.

V prvom kole prezidentských volieb, ako aj vo voľbách do 250-členného parlamentu a miestnych rád, sú hlavnými súpermi demokrati, presadzujúci členstvo krajiny v EÚ, a nacionalisti, ktorých popularita rástla v dôsledku ekonomických problémov v samotnej únii.

Dvoma favoritmi vo voľbách sú Demokratická strana (DS) bývalého prezidenta Borisa Tadiča - ktorý rezignoval v záujme vypísania prezidentských volieb súčasne s parlamentnými a komunálnymi - a pravicovo-populistická Srbská pokroková strana (SNS) Tomislava Nikoliča, ktorá má podporu Ruska. Nikolič nedávno podľa srbských médií vyhlásil, že Srbsko pôjde do EÚ jedine spolu s Kosovom.

Podľa posledných prieskumov v boji o kreslá v parlamente proeurópsky tábor mierne zaostáva za nacionalistami, demokrati však majú väčšie šance na sformovanie ďalšej koaličnej vlády presvedčením menších politických strán - rovnako, ako to urobili po posledných voľbách, pripomenula AP.

Druhé kolo prezidentských volieb sa podľa očakávania uskutoční 20. mája. Ani Tadič, ani Nikolič totiž pravdepodobne nezískajú viac ako 50 percent hlasov v prvom kole, na ktorom sa zúčastní 12 kandidátov.

V marci Tadič priviedol Srbsko na ceste k eurointegrácii k štatútu kandidátskej krajiny, jeho popularita medzi Srbmi však klesla v dôsledku ekonomických problémov. Jeho vláda čelila masívnemu rastu nezamestnanosti a zníženiu životného štandardu.

Nikolič získal medzi voličmi popularitu kritizovaním rozsiahlej korupcie a sociálnej nespravodlivosti. Prisľúbil nové pracovné miesta, finančnú stabilitu a nové zahraničné investície v prípade, že voľby vyhrá SNS.

V parlamentných a prezidentských voľbách budú hlasovať aj kosovskí Srbi, pripomenula agentúra DPA. Misia NATO v Kosove (KFOR) posilnila svoje jednotky o 550 nemeckých a rakúskych vojakov s cieľom zabrániť obávaným nepokojom. Voliť budú môcť kosovskí Srbi so srbskými pasmi a hlasovanie organizuje Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
 

Vyberte región